21.06.2012 00:00

Аналитичари Агенције за кредитни рејтинг „Standard & Poor's" данас су разговарали у Бања Луци са економским тимом Српске демократске странке, који су указали да криза није резултат глобалне рецесије него лоше политике владе РС.

Потези актуелне владе продукују економску кризу због неодрживе привредне структуре, огромне државне администрације, захватања из привреде, која не може да издржи висока пореска оптерећења.

Економски стручњаци СДС су упозорили да влада задужењима на домаћем финансијком тржишту емисијом хартија од вриједности подстиче одржавање каматних стопа на високом нивоу што не одговара привреди и упућује на "спрегу" актуелне власти и банкарског сектора.

Указано је и на чињеницу да су средства од приватизације Телекома у висини од 1,2 милијарде КМ као и средства од сукцесије потрошена, а да су изостали позитивни ефекти у привреди РС.

Повећан је број незпослених , индуструјска произовдња се смањује, извоза скоро да и нема, а БДП је у паду.

Економски тим стручњака СДС је против нових задужења РС која нису у функцији привредног опоравка и повећања броја запослених .

Излаз из тешке економске ситуације у којој се налази РС, стручни тим СДС сматра да је у смањењу трошкова државне управе, побољшање ефикасности рада jавних предузећа, улагању у енергетски сектор, шумарство и прераду дрвета, градјевинарство, пољопривреду и прехрамбену индустрију. као и реализација инфраструктурних пројеката кроз јавно приватно - партнесртво умјесто кредитног задужења.

Са делегацијом "Standard-Poors" разговарали су професор Миленко Станић, Зоран Латиновић, Милован Станковић и генерални секретар СДС Драган Ћузулан.

Информативна служба СДС


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account