08.11.2018 16:32
Српска демократска странка тражи од Апелационог одјељења С  уда БиХ да поништи одлуку Централне изборне комисије БиХ којом се потврђују резултати Општих избора у Босни и Херцеговини због начињених повреда правила поступка.
 
Централна изборна комисија БиХ  је донијела одлуку којом се потврђују резултати избора, а да нису постале правоснажне све одлуке ЦИК-а, како оне које су се односиле на захтјеве за поновно бројање, тако и оне које су се односиле на изјављене приговоре и жалбе.
 
На сједници ЦИК-а од 5. новембра донесено је неколико одлука по захтјевима за поновно бројање као и одлука по приговорима и жалбама политичких субјеката. Имајући у виду да су те одлуке донијете 05.11.2018. године у 16:30 часова, јасно је да те одлуке нису могле постати правоснажне 06.11.2018. године када је донијета Одлука о потврђивању резултата, с обзиром да је рок за жалбу 48 сати од дана достављања одлуке ЦИК-а.
 
Српска демократска странка оспорава одлуку ЦИК-а која се тиче одредбе да  ће се један преостали мандат НСРС додијелити након правоснажности Одлуке, чиме је прекршена одредба  Изборног закона која каже да није дозвољавено доношење било каквих одлука након истека рока од 30 дана од дана одржавања избора.
 
Такође, у спорној одлуци ЦИК-а није садржана поука о правном лијеку.
 
Српска демократска странка сматра да је Централна изборна комисија БиХ спорном одлуком прекршила Изборни закон БиХ у више наврата, а све са циљем како би што прије окончала овај нерелегурални изборни процес.
 
Поред одбијања захтјева за поновно бројање, Централна изборна комисија кршећи рокове и политички пристрасно тумачећи одлуке Суда БиХ, покушава да ускрати мандат Српској демократској странци за Народну скупштину Републике Српске, а све усред пропуста Централне изборне комисије који нису у складу са Изборним законом БиХ.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account