29.11.2023 11:00
Миличевић је истакао приврженост СДС-а Дејтонском мировном споразуму, оцијенивши да се приче о отцјепљењу Републике Српске периодично понављају пред изборе и да су оне мамац за 'велике и мале рибе'.
 
''Оквир за Босну и Херцеговину и Републику Српску у овом моменту је Дејтонски мировни споразум који омогућава функционисање два ентитета и три конститутивна народа, и то је оно што требамо чувати и бити врло разумни. Да ли ће се у некој будућности стећи историјски услови да се деси самосталност, то је ствар будућности и вјероватно неких других генерација. Да ли постоје озбиљни међународни фактори који ће подржати овакав потез? Уколико Милорад Додик или било ко може да нам пружи доказе да постоји било који значајан међународни фактор у свијету који ће ово подржати, о томе бисмо онда могли причати. Овако, мислим да је то и даље бацање удица за ситне и крупне рибе које се на то упецају, па онда им је то тема, умјесто да им тема буде рјешавање озбиљније економске кризе и врло, врло озбиљно нарушене демографске слике БиХ и Републике Српске'', рекао је Миличевић и подсјетио да је тема отцјепљења у оптицају већ 17 година.
 
''То је теза коју је Додик пласирао 2006. године. На Сабору странке 2015. декларисали су је као програмски документ и циљ његове политичке партије с роком извршења 2018. године. Прошла је 2018. година, то се није десило'', подсјетио је предсједник СДС-а.
 
Предсједник СДС-а коментарише и могућност да БиХ у марту мјесецу добије датум за  отпочињање преговора са ЕУ.
 
''Ствар је договора, разговора, доношења рационалних одлука, а они су садржани у 14 приоритета. Што се тиче Српске демократске странке, она ће истрајати на томе да се испоштују закључци Народне скупштине, да је један од кључних приоритета Закон о Уставном суду БиХ, односно одлазак страних судија као дио тога пакета. Дакле, пред нама је да будемо одговорни и да то реализујемо'', казао је Миличевић и изразио бојазан да се неће промијенити матрица понашања домаћих политичара који протеклих година декларативно подржавају пут ка ЕУ и све оно позитивно што он доноси, а у реалном животу чине све да опструишу тај пут.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account