23.02.2024 10:05
 „Народ у Српској неће пристати да буде дио експеримента и пројекта за лично богаћење свјетских корпорација, заједно са властима у Српској на челу са Милорадом Додиком. Зато народ неће дозволити ископавање и прераду литијума на Мајевици“, рекао је Милан Миличевић, предсједник СДС-а у емисији „МАТ“ БН телевизије.
 
Треба прво пустити развијени свијет да они направе безбједну, здраву и заштићену експлоатацију литијума, јасан он.
 
Власт се јасно ставља на страну страних коропoрација и има тачно одређен циљ, тврди Миличевић.
 
„То је очигледно сламка за коју се хвата власт Српске, јер јој сад тренутно недостаје 500 милиона КМ у буџету па настоји да га напуни на све могуће начине. Међутим, то да су спремни да жртвују Српску и људско здравље, то баш нисам очекивао без обзира на бахатост коју доживљавамо већ неколико деценија. Власт тражи спас преко леђа грађана“, категоричан је Миличевић.
 
„Мислим да смо ми овдје, а поготово Срби довољно дуго били дио различитих експеримената, од бомбардовања осиромашеним уранијумом до увоза хране лошег квалитета креиранe за наше тржиште. Имамо богом дате ресурсе и природна богатства, чисте ријеке, изворе, прилику од правимо органску храну и правимо здраве генерације. Ту грешку не смијемо да направимо у име наше дјеце која сада овдје живе, али и у име будућих генерација, зарад нечије рачунице за богаћење“, истакао је Миличевић.
 
Он је нагласио да, уколико петиција грађана против отварања рудника литијума на Мајевици коју је у Народну скупштину Републике Српске предао начелник општине Лопаре Радо Савић, не уђе у скупштинску процедуру, слиједе нови видови грађанске непослушности укључујући и протесте.
 
„Ти протести ће бити масовни јер су људи на Мајевици али и широм Српске забринути и уплашени за своје и здравље својих потомака, уплашени за животну средину. Ископавање литијума је постала једна од главних тема о којој се говори. Они ће сами изаћи на протесте, а ми ћемо им се придужити. СДС има највећу одговоност да као државотворна странка стане уз свој народ.“
 
Од Народне скупштине очекујемо, додао је Миличевић, једино да донесе одлуку о забрани експлоатација литијума било гдје у Републици Српској.
 
„Не желимо декларацију, резолуцију или било шта слично. Тражимо искључиво одлуку мада ни у одлуке скупштине немамо повјерења јер је улога свих институција у Српској девастирана. Одлуке Народне скуштине нису биле испоштоване од стране истих оних који су их предлагали и изгласавали“, закључио је Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account