21.05.2024 11:39
''Милорад Додик и владајућа коалиција своја кукавичија јаја требају престати подметати другим. Нема већег кукавичилука од тог да лажеш народ да ћеш урадити оно што не смијеш, па се онда кријеш иза опозиције. Очекујемо да се данас огласе о нашим захтевима и кажу да ли ће Додик потписати указ о Изборном закону Републике Српске и да ли прихватају да по њему распишу и изборе за предсједника Републике и Народну скупштину Републике Српске. Јасно је да они желе на локалне изборе које расписује ЦИК, надајући се да ће бити спречено учешће СДС-а на њима '', рекао је предсједник Главног одбора СДС Јовица Радуловић.
 
Он подсјећа да је СНСД дао ЦИК-у новац за провођење избора, чиме је јасно рекао да ће изаћи на изборе, надајући се да СДС-у неће бити дозвољено да учествује на изборима због угашеног рачуна.
 
''То је та перфидна и кукавичија игра СНСД. Уколико ЦИК не створи услове и омогући СДС-у кандидовање на локалним изборима, спремни смо да заштиту од дискриминације, затражимо пред надлежним судовима, ЦИК је, као тијело установљено Дејтонским мировним споразумом, у обавези да омогући несметано провођење избора и остваривање бирачког права свим субјектима којима то право припада. СДС-у није забрањен политички рад, нити је брисан из судског регистра'', категоричан је Радуловић. 
 
Чињеница је да је СДС-у угашен рачун због Офакове листе на којој се налази од 2004. године, истиче Радуловић и истиче да ''то не може и не смије бити разлог да се СДС-у ускрати право учешћа на октобарским изборима'',
 
''Ако се то ипак догоди, позваћемо своје чланство и бираче на протесте пред ЦИК-ом, али ћемо упоредо покренути и судски поступак којим ћемо тражити забрану политичке дискриминације, не само активних чланова СДСа него и право 100.000 бирача, који су на прошлим изборима свој глас и повјерење дали СДС-у.
 
Евентуална одлука ЦИК-а да одбаци и не изврши овјеру пријаве СДС-а за локалане изборе, произвела би несагледиве посљедице по демократске принципе и владавину права, на којим постулатима се ова држава барем декларативно заснива'', поручио је Радуловић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account