24.05.2024 14:48
Српска демократска странка изражава своје незадовољство због начина на који су посланици у  Народној скупштини Републике Српске окупљени око СНСД поступили у вези са питањем рудника литијума у Лопарама и  одобрили рударење литијума на Мајевици. На тај начин су оставили простор и да се широм Републике Српске деси еколошка катастрофа, каже Милан Миличевић, предсједник СДС.
 
Он наводи да је очигледно је да су се посланици владајуће коалиције одлучили за игнорисање овог виталног питања, не само за Лопаре и Мајевицу, него и за Републику Српску, док су посланици Српске демократске странке и других опозиционих странка били једини који су гласали против концесије за рударење литијума.
 
„Постављамо питање зашто се једна тако важна тема, која мјесецима изазива пажњу не само у Републици Српској него и у читавом региону, нашла на дневном реду заједно са Резолуцијом о Сребреници“, наводи Миличевић.
 
Ова манипулација дневним редом, истиче он,  очигледно је имала за циљ да скрене пажњу јавности са питања од кључног еколошког и економског значаја, користећи емотивно набијен контекст Сребренице како би се избегла јавна расправа о рударењу литијума.
 
„Начелник Лопара Радо Савић јасно је апеловао на Скупштину да усвоји декларацију против рудника литијума и да Влада РС не изда концесије за рударење овог метала и сродних елемената. Међутим,  посланици владајуће коалиције су ћутали и одбили да подрже ову иницијативу, чиме су показали да им је важније очување сопствених политичких позиција него заштита животне средине и интереса грађана Републике Српске“, категоричан је Миличевић.
 
Српска демократска странка наглашава да је неопходно спровести темељне студије о утицају рударења литијума на животну средину и здравље становништва прије него што се донесу било какве одлуке о концесијама.
 
„Залажемо се за транспарентност и отворен дијалог са грађанима о свим питањима која утичу на њихову будућност“, казао је  Миличевић и поручио:
 
„Позивамо све грађане и еколошке организације да нам се придруже у борби против неодговорног експлоатисања природних ресурса које може имати дугорочне негативне последице за нашу заједницу. Само заједно можемо осигурати да се доносе одлуке које су у најбољем интересу Републике Српске и њених грађана.“
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account