20.05.2024 10:38
У Бањалуци на Тргу Крајине данас је почело потписивање петиције “Стоп радној недјељи”, а грађани ће наредних седам дана моћи пружити подршку овој иницијативи чији је покретач Градска организација Српске демократске странке Бањалука.
„Ми желимо да нерадна недјеља буде посвећена грађанима, да буде посвећена породици. Желимо да људи тим даном буду релаксирани, првенствено је то везано за трговински сектор гдје је то најзаступљеније, али и за друге секторе“ рекао је Жељко Раљић, предсједник ГО СДС Бањалука и члан Инцијативног одбора за петицију и додао:
„У Европи, тако и нашем окружењу, тенденција је да недјеља буде слободна и да недјеља буде посвећена породици. Ова активност скупљања потписа ће трајати седам дана. Позивамо грађене да се потписом прикључе овој иницијативи и без обзира на политичка убјеђења, јер ово је активност која је посвећена потребама обичних грађана“, поручио је Раљић.

Мара Двизац, предсједница Актива жена Градске организације СДС Бањалука, је изразила очекивање да ће одзив грађана на ову иницијативу бити задовољавајући.
„Ја сам мајка двоје дјеце и исто припадам томе сектору, значи трговине гдје се ради и недјељом. Боримо се да би имали право на ручак, породични одлазак на излет, на одлазак на литургију“, закључује Двизац.
Позивајући се на основна начела којима се штите људска права која су гарантована Европском конвенцијом о људским правима (која се директно примјењује у БиХ), Устава БиХ, Устава и закона Републике Српске, овом грађанском иницијативом се тражи измјена Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града Бањалуке.
Циљ и намјера иницијативе је да се заштите основна и неотуђива права која грађанима омогућавају сљедећа права:
1. Право на слободан дан,
2. Право на дан за породицу,
3. Право на дан за одмор,
4. Право на потпуну заштиту свих права радника по основу уговора о раду,
5. Право на цивилизацијску тековину петодневне радне недјеље,
6. Право на слободан дан за жене и мајке,
7. Право на слободан дан за вјерске активности –„шест дана ради, седми дан посвети Богу“,
8. Право на достојанствену и слободну недјељу и нерадни дан изван оквира потрошачких викенд кампања.
Заштита наведених права може се ефикасно и у цијелости спровести када Скупштина града Бањалуке донесе Одлуку о измјени Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града Бањалуке и то на начин како је то недавно у приједлогу ове грађанске иницијативе.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account