07.06.2024 09:56
Што се тиче новог политичког субјекта који је ЦИК овјерио, СДС - воља народа, Миличевић каже да је то резервна варијанта кандидатима СДС-а да изађу на изборе...Он није открио ко ће потписати те кандидатске листе, а што се тиче финансирања казао је да ће кандидати се финансирати из личних средстава.

“Српска демократска странка неће одустати, а ако буде потребно, ићи ћемо до Међународног суда у Стразбуру уколико наша жалба на забрану изласка на локалне изборе ЦИК-а БиХ буде одбијена“, рекао је предсједник СДС-а Милан Миличевић у емисији МАТ БН телевизије.

Он је нагласио да ће СДС учествовати на октобарским изборима.

Уколико о прихватању наше жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ буду одлучивали слово Устава и Изборни закон, она ће бити ријешена у нашу корист, рекао је Миличевић.

Међутим, свјесни смо да у овом систему политика и међународни фактор имају велики утицај па ће, ако они буду одлучивали, жалба бити одбијена, додаје он.

„Ако жалба буде одбијена, ми идемо даље, не одустајемо. Обратићемо се и Уставном суду БиХ, а касније и Међународном суду у Сразбуру. Сигуран сам, на основу сугестија адвокатских и правних тимова, да овај случај можемо да добијемо и ићи ћемо до краја.

Мотивисани смо да то урадимо. Ово није питање само СДС-а него Републике Српске али и изборног процеса у БиХ, али и шире“, каже Миличевић.

Што се тиче новог политичког субјекта који је ЦИК овјерио, СДС - воља народа, Миличевић каже да је то резервна варијанта кандидатима СДС-а да изађу на изборе.

„Кандидатске листе ће бити усвојене на сједници Главног одбора СДС и на сједници Предсједништва, добиће сагласност и кандидати СДС-а ће изаћи на изборе, водити кампању под заставом и грбом СДС-а, са истим руководством и чланством. То ће административно бити регулисано преко пријаве листа ЦИК-у под називом СДС - воља народа.

Излазимо на изборе потпуно свјесни да је то начин да изађемо и побиједимо тамо гдје смо најбољи“, јасан је Миличевић.

Он није открио ко ће потписати те кандидатске листе, а што се тиче финансирања казао је да ће кандидати се финансирати из личних средстава.

- СДС смета власти на челу са СНСД-ом Милорада Додика и зато желе да је склоне са политичке сцене, али у томе, упркос многобројним покушајима неће успјети, категоричан је Миличевић.

„То је континуитет њихове политике. Погледајте само колико је кадрова СДС-а прешло у СНСД. Они су купљени јер нико није прешао због лијепе приче или политике, а међу њима су и бивша два предсједника СДС-а.

Додику то није довољно него жели да уништи и ослаби и своје партнере, ДНС, Уједињену Српску, ДЕМОС, то је видљиво свакодневно на терену. То су свакодневни преласци као на трансфер листи у прелазном року у фудбалским лигама“, објашњава предсједник СДС-а.

Одговарајући на питање каква је Република Српска након 20 година власти СНСД-а Миличевић истиче да је стање хаотично, економска, политичка и социјална ситуација катастрофална, да се Српска празни, а да то власт жели да замаскира.

„Република Српска је презадужена. Ове године на наплату долази милијарда КМ, то треба да се врати. Ми више нисмо кредитно способни. О домаћим банкама да не причам, а ММФ већ 5-6 година није спреман да нам даје кредите и улаже.

Европски фондови, Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој због санкција су укинули више пројеката у Српској“, наводи Миличевић.

Говорећи о Свесрпском сабору који ће се у суботу одржати у Београду, Миличевић је то поздравио и рекао да се све то одвија на основу Споразума о специјалним и паралелним везама који је са Србијом потписала СДС-ова власт, што се често заборавља.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account