09.06.2024 12:32
''Девети јануар је дан Републике Српске и тако ће остати заувијек. То што Милорад Додик, мимо воље народа исказане на референдуму, покушава да се одрекне 9. јануара чин је велеиздаје. Република Српска има свој Дан Републике - 9. јануар који је симбол идентитета српског народа и дубоко је укоријењен у нашој историји и традицији. Нећемо дозволити да се његова важност умањи или уклони'', поручио је предсједник СДС-а Милан Миличевић.
 
Он подсјећа да је 700.000 грађана Републике Српске на референдуму рекло да је 9. јануар Дан Републике и да вољу народа нико не смије урушавати, а поготово не предсједник Републике који треба да представља јединство народа.
 
''Морам рећи да нисам изненађен Додиковим потезом јер је ово само завршни чин континуитета његове политике која је почела укидањем платног промета са Србијом, укидањем наших регистарских таблица, пасоша и личних карти. Док је био `највећи Србин', истовремено је спровео Арбитражну одлуку за Брчко, формирао Суд и Тужилаштво БиХ, као и СИПА и десетине агенција на нивоу БиХ. Забрану химне Боже правде прихватио је ријечима да 'није фер јер је одлука донијета на Светог Саву'. Избрисао је сва обиљежја под којим је створена Република Српска и која су дио идентитета српског народа'', наводи Миличевић.
 
Девети јануар и забрана СДС-а су, сматра он, завршни чин уништавања идентитета Републике Српске након којег Додик може поновити чувену реченицу Стипе Месића: ''Ја сам свој посао завршио''. 
 
 ''Е, па није завршио свој посао и неће док је иједног Србина у Републици Српској. Живјеће и 9. јануар и СДС“, истиче Миличевић.
 
Он жали што је Додик злоупотријебио Свесрпски сабор за подметање кукавичијих јаја, како би трговао са странцима, а у страху од процеса који се води пред Судом БиХ.
 
''Републиком Српском се не тргује. Она није на продају'', јасан је Миличевић и додаје:
 
''Сретење поштујемо као дан државности  Србије, али Република Српска је настала 9. јануара''.
 
'Глас народа је јасан, и ми ћемо се, поручује Миличевић, борити за очување наших симбола који представљају идентитет  Републике Српске, при томе никад не угрожавајући односе Србије и Српске.
 
„Наше јединство је темељ  снаге и просперитета, и сваки покушај да се то јединство наруши биће одлучно одбијен'', сматра Милан Миличевић, предсједник СДС.
 
Наводи да СДС подржава ставове предсједника Александра Вучића, посебно његово опредјељење да је највећи српски национални интерес економија, као и Република Српска у оквиру Дејтонског споразума.
 
„Србија и Српска морају се борити за економски напредак. Снажна економија је кључна за просперитет и стабилност нашег народа, а јединство које дијелимо са Србијом представља основу за остварење тих циљева. Жао нам је што је Милорад Додик злоупотријебио своју позицију да би трговао са странцима и бацио мрљу на декларацију'', поручио је Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account