18.03.2017 00:00

Пронаталитетна политика је најважнији национални стратешки циљ и задатак, a алармантна статистика по овом питању мора нас пробудити и ујединити на овом задатку, јер ово што нам се дешава можемо окарактерисати као демографску катастрофу, изјавила је  данас  Жељка  Ковачевић Милићевић,  руководилац Сектора за породицу, омладину и спорт Социјално-економског савјета СДС.

Она је на конференцији за новинаре у Бањалуци упозорила да подаци везани за попис становништва из 1996. године и 2013. године показују да нас је 2013. године за 400.000 мање.

„Негативан природни прираштај и одлазак младих људи из Републике Српске су сигурно допринијели оваквој слици. За око једну трећину је смањен наталитет од 1996. године до данас, што је свакако алармантно. Од 2002 .године суочавамо се са негативним природним прираштајем , а то је кулминирало у посљедње двије, три године и 2015. године смо имали 5.700 више умрлих него рођених. Све ово младе људи води у песимизам, а самим тим све мањи број их се одлучује на традиционални породични живот,  брак и потомство , обзиром на тешку економску ситуацију и безнађе'' истиче Милићевићева.

''Наша замјерка првенствено иде Влади РС и ресорним министарствима, који упркос  анализама и алармантним подацима, пуштају ове демографске токове да иду спонтано, не нудећи системска рјешења која би то промијенила. Ми сматрамо да је у том погледу потребно  дорадити и законе који утичу на ову област, а то су Закон о здравственом осигурању, Закон о раду, Закон о дјечијој заштити и Закон о образовању'', закључила је Милићевићева.

Члан овог сектора Милан Лазић подсјећа на забрињавајуће статистичке податке који су доказ да ми лагано идемо ка нестајању.

''Пар упоредних процеса природна депопулација, старење становништва, дисбаланс у старосној структури становништва и миграције воде ка смањењну броја становништва. Посматрајући и анализирајући пописе из 1991. године, 1996. године и 2013. године евидентно је да је становника РС  мање за 221.251, а ако посматрамо етничке податке долазимо до поражавајуће чињенице да је број Срба смањен за око 400.000 становника. Додамо ли томе негативан природни прираштај који нас прати од 2002. године нас као народа у РС може нестати. О како опасном тренду се ради, говори нам и чињеница да је ово највећи пад у броју Срба, што се није десило ни након првог и другог свјетског рата'', изразио је своју забринутост Лазић и подсјетио да већину миграната који напуштају РС чине млади образовани људи у чије образовање су утрошена велика материјална средства, а задњих 4-5 година РС је напустило и 300 љекара.

Зато је неопходно појачати мјере популационе политике, зауставити одлазак младог стручног кадра у иностранство тако што ће им се омогућити да раде и да од тог рада живе, додао је Лазић.

Даријо Черековић, члан Сектора за породицу, омладину и спорт, апострофира да је лоша социјално-економска ситуација, и небрига за младо становништво главни кривац за овакву слику, чему у прилог иде и податак о учешћу младих у укупном броју запослених.

''Када анализирамо статистичке податке о запосленим не чуди што се Фонд Здравства и Фонд ПИО налазе у катастрофалном стању, а до каквих ће посљедица то довести не можемо ни замислити. Разлика наталитета и морталитета у периоду од 2003. до 2015. године је око 50. 000 у негативном смислу, значи ми смо у периоду од 12 година изгубили један град величине Теслића. Ми из СДС сматрамо да је једини начин да се то заустави оживљавање привреде и запошљавање младих , наравно уз системска рјешења у виду добрих закона који утичу на ову област'', нагласио је Черековић.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account