01.02.2014 00:00

Предсједница Актива жена СДС и посланица у Парламенту БиХ Александра Пандуревић критиковала је трошење јавног новца на партијске концерте и гала вечере СНСД у Источном Сарајеву и позвала МУП и Специјално тужилаштво РС да истраже вишемилионске послове које је бивши министар пољопривреде Радивоје Братић склапао са Заводом за водопривреду чији је акционар.

''Мајке погинулих бораца које су држави дале најсветије што су имале-своје синове, живе у тешкој биједи, често без потребних лијекова. Да су им синови били дезертери, о њима би имао ко да брине. Такође, 1800 дјеце погинулих бораца су без посла. То се мора и може промијенити, само је потребно праведно распоредити буџет, сасјећи бахатост и системску корупцију'', казала је она.

Пандуревићева је као лицемјерство оцијенила понашање посланика СНСД коју су се јуче ујутро саосјећали са стањем у болници Касиндол, а онда увече, 500 метара од те болнице на партијски концерт и гала вечеру коју је припремио Студентски центар, потрошили преко 50.000 КМ јавног новца из институција и органа РС.

''У болници Касиндол нема пелена, пацијенти сами морају куповати лијекове, кревети су стари 40 година, а као столови служе школске клупе. Зашто тој болници нису донирали тих 50.000 КМ? И 500 метара од тог њиховог концерта јуче су протествовали радници РАОП-а, који је уништила Влада.То су људи који су у рату бранили и чували РАОП, а сада им не дозвољавају да уђу у њега. Плате им нису исплаћене, РАОП је продат Русима само да би Пореска управа намирила своја потраживања, а министар Ковачевић данас каже да Влада нема обавезу према тим радницима'', нагласила је Пандуревићева, додајући да су пензионери ове године Божић прославили на вересију, што је посљедица крчмења буџета.

''Ми позивамо МУП РС и Специјално тужилаштво РС да испитају уговоре које је бивши минисар пољопривреде склапао са Заводом за водопривреду, чији је акционар. Група људи се организовала, направила Завод, и онда издејствовала себи послове без тендера јер су ти послови проглашени ''посебним интересом''. Ако су од посебног интереса, гдје је онда клаузула у уговору о томе?'', запитала је Пандуревићева и новинарима показала уговор из 2009. г. о изради Карте ерозије чија је вриједност 490.000 КМ.

''Ријеч је о нетранспарентним уговорима у којима није предвиђен начин контроле степена извршења и квалитета радова. И врхунац малициозности је да то предузеће тужи Дирекцију за воде и тражи још милион КМ. Умјесто што хапсе дактилографкиње и ситне директоре, ево МУП-у и Тужилаштву прилике да се позабаве крупним рибама'', навела је Пандуревићева.

Она је казала да ће Актив жена СДС у наредним мјесецима, преко посланичког клуба СДС у НСРС, предложити низ законских рјешења која за циљ имају побољшање положаја породица погинулих бораца, незапослених и социјално-угрожених категорија.

Сједница Актива жена одржана је данас на Палама.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account