17.11.2015 00:00

Српска демократска странка није изненађена увођењем принудне управе у "Банку Српске",  јер је на то указивала у више наврата и позивала Агенцију за банкарство Републике Српске да у складу с својим законским овлаштењима реагује на вријеме и спријечи пропаст банака.

По свему судећи и овдје се примјењује рецепт који је коришћен за пропаст "Бобар банке" за што је такође одговорна Агенција за банкарство, која очито заштиту има у Министарству финансија РС.

"Банка Српска" је настала докапитализацијом "Балкан Инвестмент банке", коју је на сумњив начин извршила Влада РС.

"Балкан инвесмтмент банка је служила власницима из Литваније за незаконито извлачење милионских средства из Републике Српске.

Пословање "Банке Српске" спорно је од почетка. Оно што забрињава и што је заједничко за "Банку Српске" и "Бобар Банку" је велика концентрација јавног новца, који је разним махинацијама нестао, или народним језиком речено, украден.

Уништавањем банака нарушен је и углед Републике Српске и њених институција  због чега би министар финансија Зоран Тегелтија морао да буде смијењен и да одговара, као и надлежни у институцијама за контролу банкарског сектора.

Очигледно је да Влада, настала корупцијом, није способна да се носи са криминалом,  нити да управља јавним добром и зато треба да се и о овом питању отвори расправа у Народној скупштини Републике Српске, како би се зауставили негативни трендови пропадања банака и нестанка више стотина милиона марака јавних средстава.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account