12.08.2017 13:42
Неопходно је и ове године на међународни дан младих указати на веома тежак положај особа старости од 18 до 30 година у нашем друштву. Основни и најочигледнији проблем младих на који је Влада Републике Српске слијепа већ годинама јесте проблем незапослености. Овај проблем диктира већину других проблема са којима се млади суочавају а који се рефлектују на читаво друштво као што су смањење броја склопљених бракова и пад стопе наталитета. Један од нуспојава радне нереализације младих јесте и повећана радна али и животна емиграција у земље Западне Европе и неизвјесност потпуне депопулације Републике Српске.

Ресорно министарство породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске већ годинама слијепо посматра све ове појаве које су стварна опасност за нестанак Републике Српске. Умјесто да ресорна  министарства раде на конкретним питањима за младе, министри купују нове аутомобиле са спортским сједиштима и на тај начин лијече личне комплексе на уштрб свих грађана а самим тиме и младих.

О бризи Владе за младе и популациону политику Републике Српске најбоље говори податак да субвенције за стамбене кредите за младе и младе брачне парове још нису уплаћени за читаву 2016. годину а још није расписан конкурс за ову годину и вјероватно  и неће бити јер у буџету за  2017. годину је предвиђен исти износ као за претходну.

Слика младих који чекају у редовима испред амбасада и конзулата земаља Европске уније у Бања Луци најбољи је визуелни доказ положаја младих у Републици Српској. Та слика је и показатељ односа Владе Републике Српске и других институција задужених за младе према једној огромној друштвеној популацији.

И док јој радно способно становништво свакодневно одлази а простор Републике Српске остаје лишен репродуктивне радне снаге, ресорне институције не раде ништа већ се понашају веома неодговорно, растрошно и бахато купујући аутомобиле вриједне стотинама хиљада КМ. Подсјећамо ресорне министра који се ових дана расипају народни новац на сопствени луксуз да је за један њихов аутомобил могуће отворити 9 радних мјеста за прво пословно оспособљавање младих. Није ли то бољи начин да Република Српска уложи свој новац?

На међународни дан младих позивамо све надлежне институције да се укључе у рјешавање проблема младих а не да закопавају главу у пијесак пред овим проблемима. Јер ако сви млади оду, над ким ћете владати, господо?

                                                                                                          Актив Младих СДС Бања Лука
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account