03.03.2017 00:00

 

Српска демократска странка изражава незадовољство поводом тренутног стања у електроенергетском сектору Републике Српске, посебно због нетачних података које је посланик Савеза независних социјалдемократа и директор „Рудника и Термоелектране Гацко“ Срђан Миловић изнио у тексту „РС: Кинези граде термоелектрану“ од 22. фебруара за Вечерње новости (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:651186-RS-Kinezi-grade-termoelektranu).

Најава Срђана Миловића да ће до краја године почети градња нове ТЕ у Гацку би била радосна вијест, да не долази од истих оних који годинама обећавају градњу нових електрана. Сјећа ли се ико ЧЕЗ-а? Далеке 2006. године су најављивали градњу нове термоелектране у партнерством са чешким инвеститором. Завршило је са штетом за Републику Српску од 15 милиона КМ. Након тога сваких пар година је била нова најава а до реализације обећаног пројекта никада није дошло.

Истина јесте да су кинески инвеститори долазили више пута и били заинтересовани да њихове компаније граде електроенергетске објекте на Балкану. Влада РС предвођена СНСД-ом је прилично неспремно улазила у преговоре са кинеским потенцијалним партнерима и додатно кварила слику о нашој озбиљности код страних партнера. СНСД-у је било потребно само да се направи привид развоја, да се створи слика да се нешто договара. Овакви поступци су дугорочан проблем за Републику Српску, пошто ће требати доста времена док у будућности не поправимо штету и докажемо да смо вриједни пажње и пословања са озбиљним пословним партнерима.

Нажалост, ситуација у цијелој Електропривреди РС, а посебно у ТЕ Гацко није нимало добра. Неспорна чињеница је да је Електропривреда РС 2006. године била много здравије предузеће него што је данас. То се јасно види из свих извјештаја доступних јавности.  То је јасно из Информације о пословању МХ ЕРС из јуна 2015. године припремљене за Народну Скупштину РС, а коју власт није дозволила ни да се појави пред парламентарцима. Само укратко, пар чињеница, да се види куда СНСД „води“ Електропривреду РС.

- За 10 година није изграђена ни једна електрана.

- Број радника вртоглаво расте, са 7100 из 2006. на преко 8700 тренутно.  За плате запослених троши се 30% прихода ЕРС, док је за плате 2006. године одвајано свега 19%.

-Поред тога што средства намијењена за нове објекте троше на плате, они сва предузећа Електропривреде и додатно задужују. Тако су дугорочни кредити 5 електрана и 5 дистрибутивних предузећа далеке 2006. кад је СНСД преузео Електропривреду износили 53 милиона КМ, а на крају 2015. су износили 153 милиона КМ. Краткорочне обавезе су 2006. износиле 131 милион КМ, а на крају 2015. су износиле поражавајућих 356 милиона КМ.

- Не смије се ни заборавити да је у ових 10 година струја поскупила неколико пута, али та додатна средства су нажалост потрошена у нерационалну потрошњу, умјесто у изградњу нових електрана и инфраструктуру.

Изјаве Срђана Миловића треба више гледати у свјетлу најаве да ће директори неуспјешних јавних предузећа бити смијењени. Већина је заборавила да је у марту прошле године министар Ђокић најављивао хитан план активности РиТе Гацко о санирању и побољшању финансијског резултата. Да је којим случајем, тачна изјава Миловића о додатних вишка створених 25 милиона евра из ТЕ Гацко само у јануару ове године, његово предузеће би било једно од најбољих, и не би се њима бавио министар. O каквих 25 милиона евра у буџету Миловић говори вјероватно ни министру финансија није јасно. Не би у том случају нову емисију обвезница планирао за март. Кад би бар на крају године РиТЕ Гацко исплатио тих 50 милиона КМ као дивиденду власницима било би сјајно, али већ сада са 100% сигурности можемо рећи да се то неће десити.

Ипак има и једна истина у изјави Срђана Миловића. Република Српска заиста може да живи добро од енергетике. СДС је то одавно препознао и написао у Бијелој књизи и у многим другим документима. СДС има јасан план како опоравити Електропривреду РС и ставити је у функцију развоја цијеле Републике Српске. 

Републици Српској је у интересу јака Електропривреда РС, која је сваког дана све боља и ефикаснија. СДС би први поздравио најаву градње нове електране у власништву народа Републике Српске. Али, све што се десило од 2006. кад је СНСД преузео власт и управљање Електропривредом РС је управо показало супротно. Иста производња, 10 година старије електране, све мање угља, много већи трошкови плата радника (110 милиона више сваке године), много већи дугови. Што је најгоре, они сами не намјеравају да се зауставе у уништавању наше Електропривреде РС. Једино их може зауставити народ.

 


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account